Intrebare: Un client, salon de frumusete, doreste angajarea pe baza de contract drepturi de autor, functia specialist marketing, nu pentru un anumit proiect ci pe perioada nedeterminata. Acest fel de contract presupune, inteleg, doar retinerea impozitului. Este o procedura corecta din punct de vedere fiscal?
Intrebare: Am dori o clarificare suplimentara privind CAS cf. prevederilor art. 151 alin. (10) Codul fiscal:
(10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu ...
Intrebare: O persoana fizica incheie cu aceeasi persoana juridica 2 contracte de drepturi de autor, unul in luna Iunie, unul in luna Iulie 2021, fiecare in suma NETA de 5000 eur.
Persoana fizica desemneaza platitorul de venit ca fiind si platitor de contributii pentru aceste drepturi de autor.
Avand in vedere ca venitul net ( vn brut minus 40% vn brut) depaseste plafonul de 27600 lei, va rugam sa ne ...
Intrebare: Legalitate privind drepturile de autor pentru traducere: 1. acte necesare 2. unde se inregistreaza contractul pentru drepturi de autor? 3. cine declara si inregistreaza contractul pentru drepturi de autor? 4. ce obligatii fiscale se retin, se declara si se platesc de catre angajator? 5. ce obligatii fiscale si declarative are colaboratorul? 6. exista si alt tip de colaborare pentru servicii de ...
Intrebare: In cazul in care societatea incheie contract de drepturi de autor cu persoana fizica, aceasta (persoana fizica) mai trebuie sa mai depuna vreo declaratie? Impozitul este retinut si declarat in formularul 112.
Intrebare: In cazul unui contract de drepturi de autor care sunt contributiile datorate, modul de calcul si declaratiile care trebuiesc depuse.
Ce obligatii legale are firma in cazul in care are un astfel de contract. Daca persoana are mai multe contracte care sunt obligatiile firmei.
Intrebare: Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati cu un sfat. Un salariat de-al nostru a obtinut in anul 2013, pe langa venituri din salarii si venituri din drepturi de autor. La vremea respectiva, pentru veniturile din drepturile de autor s-a retinut doar impozitul de 10%. In anul 2018, persoana salariata primeste prin posta de la ANAF o decizie de impunere anuala privind obligatia platii ...
Intrebare: Care sunt contributiile ce se platesc pentru veniturile din drepturile de autor, incepand cu data de 1 aprilie 2018 si ce rol joaca plafonul de 12 salarii minime brute in calculul acestora? Cine plateste, cine este scutit de plata acestor contributii si cum se declara? Ma puteti ajuta cu exemple de calcul pentru fiecare situatie?
Intrebare: Am urmatorul caz si va rog sa ma indrumati: in anul 2014, o persoana salariata a realizat venituri brute din drepturi de autor in suma de 240.000 lei, in anul 2015, aceeasi persoana a realizat venituri din drepturi de autor in suma de 276.000 lei, iar din 2016 a realizat mai putin de 220.000 lei, din aceleasi drepturi de autor. Avand in vedere ca in cei 2 ani , persoana salariata a depasit ...
Intrebare: Va rugam sa ne spuneti daca poate retine si plati cestionarul (x SRL) toate contributiile sociale si impozitele aferente pentru un colaborator cu contract de drept de autor care va obtine venituri in 2018. Adica sa nu fie nevoit colaboratorul sa plateasca el nimic la ANAF pt onorariile pe care le incaseaza de la cesionar.
Intrebare: Va rugam sa ne spuneti daca, de la 1 ianuarie 2018, si la veniturile obtinute din activitati independente se calculeaza si se retine la sursa cota de impozit de 10% si daca in aceasta situatie (ma refer la veniturile obtinute din drepturi de autor - contracte civile) contribuabilul are obligatia de a depune personal declaratia privind venitul realizat, sau este suficient, ca si pana acum, ...
Intrebare: Cum se calculeaza taxele pentru veniturile din contractele de drept de autor incepand cu 01.01.2018? Mentionam ca avem venituri lunare din aceste contracte si de 50 lei net luna de contract si am vazut in OUG 79/2017 ca aceste contributiile sociale (CAS - 25% si CASS -10%) au ca baza de calcul cel putin salariul minim pe economie. Pentru un venit net de 50 lei care va fi venitul brut?
Intrebare: In anul 2017, pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati de proprietate intelectuala dar care sunt si salariati (realizeaza venituri din salarii), ce contributii sociale (CAS si CASS) se vor retine pe venit (impoziul retinut la sursa), si incepand cu ce date?
Intrebare: Daca o persoana realizeaza venituri dn contracte de drepturi de autor si beneficiaza si de bursa, ce taxe se platesc de catre beneficiarul de servicii?